Kada reikia rauti dantis

Dantų rovimas – ne pati maloniausia procedūra pacientui, kurią gali atlikti Kauno Denticija ar kitos odontologijos klinikos. Tačiau, kad ir kokia ji nemaloni būtų, visgi būtina. Ir išrovus dantis bus tik geriau.

Pieninius

Kauno DenticijaŠtai neseniai į kliniką Kauno Denticija nuėjusi Vilma pasakoja, kad vaikas grįžo be dantų, bet nebuvo labai nelaimingas. „Iš pradžių bijojo dantukus rauti, visi vaikučiai bijo. Bet paskui mes gražiai pasikalbėjome ir jis viską suprato, kodėl dantukus reikia rauti“, – sako ji. Vaikas taip pat prisimena, kad nebuvo taip jau baisu. Šiais laikais odontologai taiko daug modernių priemonių, kurios padeda dantis išrauti neskausmingai, kaip ir atlikti bet kokį kitą gydymą. Pieniniai būna tie dantys, kurių mes netenkame pirmiausiai, nes jie sudygsta nedideli, tarsi atsarginiai, kol suaugs visas kūnas, galva padidės. Vėliau juos išstumia kaukolėje besiformuojantys tikrieji dantys, ir jie, atkeliavę į tam tikras vietas, ima užimti pagrindinį vaidmenį. Pieniniai dantukai arba patys iškrenta, arba juos tenka ištraukti.

Protinius

Skaityti straipsnį “Kada reikia rauti dantis” »

Nevežkite siuntos patys

Jeigu ieškote, kokia alternatyva padėsianti sutaupyti galėtų jums leisti nuvežti siuntas pigiau kažkur, vis tiek geriausia jums bus kreiptis į profesionalius pervežinėtojus. Kartais pasitvirtina dėsnis, kai šykštus moka kelis kartus, ir dėl to tais atvejais, kai bandoma sutaupyti ir siuntas perduoti kažkaip per aplinkui, gali būti prisidaroma tik daugiau problemų ir netgi finansinių nuostolių. Taigi, ką reikėtų daryti, kad tos siuntos iš tiesų ir kainuotų kuo mažiau, o paslaugos atitiktų kainą?

Vežate patys – daug vargo

Taupymo galimybėsVienas iš klaidingų įsitikinimų dažnai yra mąstymas, kad viską reikia daryti patiems. Niekur neleisti pinigų, nes tuomet viskam galėsite sutaupyti daugiau, kad ir kokia veikla užsiimate. Vešite daiktus patys, niekas nekainuos. Taip kartais galvojama ir labai suklystama. Mat iš tiesų toks darbas kainuoja daugiau negu jūs įsivaizduojate. Kuo daugiau save apkraunate papildomais darbais, kurie nebėra įprasta jūsų veikla, tuo sunkiau. Turėsite kažkur važiuoti vien dėl to, kad manote, jog jūsų sunaudotas kuras kainuos pigiau negu siuntų paslaugos logistikos įmonėse. Tačiau o kaip gi jūsų pačių laikas, kaip gi mašinos eikvojimas ir tai, kad vietoje to galėtumėte dirbti savo darbą ir uždirbti daugiau?

Per pažįstamus – daug derinimo

Skaityti straipsnį “Nevežkite siuntos patys” »

Kodėl pastatyti namą nėra lengva

Statant namą tenka ne tik sau kurti patogų prieglobstį, bet ir atitikti labai daug įvairių reikalavimų. Pavyzdžiui, namotermovizija turi rodyti, kad pastatas tikrai labai sandarus, nes tik tokiame pagal dabartinius reikalavimus yra galima gyventi, tą reglamentuoja įstatymai.

Neįvertindavome tėvų įdirbio

Patys namus statantys žmonės, dabar suprantantys, koks sudėtingas namo pridavimas, dažnai sako, kad neįvertino to, ką padarė jų tėvai, statydami namą – juk tai buvo didelis ir sudėtingas procesas. „Mes visada manėme, kad turėti pastatytus namus yra tiesiog savaime suprantama, o ne kažkas labai ypatingo. Gal dėl to taip nevertinome to, ką tėvai dėl mūsų padarė. Tačiau dabar žinome, kad nuosavą namą pastatyti labai brangu ir labai sunku, nieko lengvai nepadarysi“, – sako Saulius, dabar statantis namą.

Viskas brangiai kainuoja

Termoviziniai patikrinimaiŠiuolaikiniai žmonės, statantys namus, žino, kad termovizija yra tik vienas iš daugelio rodiklių, kuriuos stengiamasi atitikti, kai kuriamas nuosavas namas, kai normalu, kad jis būtų kuo geresnis ir šiltesnis. „Kainuoja viskas labai brangiai. Namas turi būti sandarus, o namo pridavimas įmanomas tik tada, kai atitinki reikalavimus. Reikia brangiai mokėti už šiltinimo medžiagas. Jos būtinai turi būti kokybiškos, atitikti visus reikalavimus. Jeigu bersi į sienas kokius spalius ar kažką kito, visiškai netinkamo, tikrai negalėsi paskui džiaugtis, kad tyrimai geri. Kai baigi statybas, padarai tokį tyrimą kaip termovizinis, ir pamatai, kur pas tave kiaura. Tikrai nemalonu, jeigu tyrimas parodo, kad pas tave daug ką dar reikia keisti ir tvarkyti. Juk tai rodo ir papildomas išlaidas, ir tai, kad papildomai turėsi sugaišti laiko. Gal reikės kažkur atidengti konstrukcijas, kažką per naują daryti – o tai didžiulis trukdis, keblumas“, – sako naują namą besistatantis žmogus.

Vietos reikalavimai

Skaityti straipsnį “Kodėl pastatyti namą nėra lengva” »

Trijų paršiukų nameliai ir jų sandarumas

Nors pasakoje apie tris paršiukus geriausia termovizija ir daugiausiai laurų tenka trečiajam paršeliui, pasistačiusiam namą iš plytų ar akmenų, realybėje vertinant tokių namų atitikmenis reikėtų pasakyti, kad visai ne trečiojo paršelio namelis būtų šilčiausias. Pažvelkime į pasakos namelius ne iš vilko perspektyvos, o iš inspekcijos, tikrinančios, ar namas pakankamai šiltas ir sandarus.

Namas iš lapų

Priduodantiems namąKaip atrodytų namelio iš lapų namo pridavimas? Šis namas nebūtų patvarus ir pavadinamas namu, jeigu neturėtų jokių konstrukcijų, jeigu jis būtų tiesiog lapų krūva. Tačiau jeigu iš tų lapų būtų pagamintos įvairios statybinės medžiagos, jos netgi galėtų būti kaip šiltinimo medžiagos. Iš labai kietai suspaustų lapų būtų galima pagaminti tam tikras lentas, o tarp jų kišti sluoksniais lapus, suspaustus ir nesuspaustus. Tarp minkštų lapų atsiranda daug oro tarpų, dėl to tokia medžiaga leidžia lengvai apšiltinti namą. Net ir būdami vaikai kažkodėl rudenį norime įsiknisti į lapų krūvą, nes ji atrodo šilta ir jauki. Tad ir paršelis, taip pasielgdamas (beje, kodėl jie gyvena miške, o ne fermoje?), elgiasi pagal intuiciją, galbūt užkoduotą genetikoje. Visais laikais primatai (ar personifikuoti paršeliai, kaip pasakoje) žinojo, kad medžių trapūs lapai gali būti naudojami šilumai sulaikyti. Tad energiniu požiūru lapų namelis nėra toks jau blogas pasirinkimas.

Namas iš medžio

Skaityti straipsnį “Trijų paršiukų nameliai ir jų sandarumas” »